6 שנים ברצף: קבוצת בן דוד מקום ראשון בתחום ההתחדשות העירונית בנתניה
אין הפתעות במדד ההתחדשות העירונית בנתניה לשנת 2021:
קבוצת בן דוד הרצל שוב הוכרזה כחברה המובילה בתחום.
החברה, שמתמחה בבנייה בנתניה כבר 50 שנה, קוטפת את התואר של מדלן ומרכז הנדל"ן זו השנה השישית ברציפות!
המנכ"ל שומרי בן דוד: "הסוד שלנו – התמקצעות בנושא, התמקדות בנתניה והכי חשוב – שירות לקוחות בגובה העיניים"
כמדי שנה הכריזו לאחרונה מרכז הנדל"ן והאתר מדלן על המצטיינים במדד ההתחדשות העירונית. כמדי שנה, בכל מה שקשור לנתניה הזכייה הייתה כמעט ברורה מאליה: קבוצת בן דוד הרצל, החברה הקבלנית שפועלת בנתניה מזה 51 שנה ומתמחה בתחומי פינוי-בינוי ופרויקטים של תמ"א 38, קטפה זו השנה השישית ברציפות את תואר החברה המובילה במדד ההתחדשות העירונית בנתניה.
"התחדשות עירונית זה מקצוע", מסביר מנכ"ל החברה, שומרי בן דוד, את הסוד המקצועי שמאפשר לחברה שלו לחזור ולקטוף את המקום הראשון בנתניה שנה אחר שנה, "אבא שלי לימד אותי מגיל צעיר: 'כדי להיות הכי טוב בתחום שלך – תתמקצע במה שאתה עושה'".
וכמו שזה נראה, שומרי היה תלמיד שקדן ומילא את ההנחיות של אביו בצורה מדויקת: החברה הקבלנית הוותיקה מובילה מזה שנים את תחום ההתחדשות העירונית ועושה את זה תוך התמקדות בגזרה אחת בלבד: העיר נתניה.
"חברת בן דוד חתומה, מתכננת ועתידה לבצע כ-3,000 יחידות דיור בטווח המיידי – והכל, כמובן, רק בנתניה", אומר בן דוד. "זה ציונות מבחינתי: אנחנו ילידי נתניה, חיים בנתניה, מגדלים ילדים בנתניה ואוהבים את נתניה. הכי טבעי שגם נתמקצע בלשרת את תושבי נתניה".
זכות לתת שירות
השירות לתושבי נתניה הוא נושא שחוזר פעם אחר פעם בשיחה עם שומרי. "מה שהרבה קבלנים לא מבינים זה שהתחדשות עירונית = שירות לקוחות", אומר בן דוד בנחרצות, ומרחיב: "חברות שלא מבינות שהדייר שאתה מטפל בו הולך להיות השותף שלך למשך השנים הקרובות, לא מצליחות לסגור פרויקטים. אני רואה את זה קורה פעם אחר פעם. קבלנים שמתייחסים לדיירים כאל מוצר על המדף, זה פשוט לא עובד ככה. מבחינתי, 85% מהעבודה שלי מתמקדת בשירות ללקוח, בללוות אותו בתהליך הלא פשוט של התחדשות עירונית, כדי שבסופו של דבר נגיע לתוצאה הכי טובה בזמן הכי קצר. הבנייה עצמה היא אולי 15% מהתהליך".
ושלא ישתמע מזה שבן דוד מזלזל בעבודת הבניין, נהפוך הוא. קבוצת בן דוד הוקמה על ידי אביו של שומרי, הרצל, בשנת 1970. האב, שבנה את דרכו מעבודות בנייה בסיסיות לאימפריית הנדל"ן המובילה בנתניה, ראה בערך עבודת הכפיים דבר משמעותי והתעקש להנחיל אותו גם לבן. וכך, כששומרי (כיום בן 43) השתחרר מהצבא, אביו שיגר אותו לשטח, להתחיל לעבוד כפועל בניין פשוט.
"אבא שלי, זכרונו לברכה, התעקש שאלמד את המקצוע מלמטה, אז במשך 12 שנה עשיתי את כל העבודות הכי בסיסיות: מגיש לטייח, עוזר ברזלן, עוזר חשמלאי, עוזר רצף, עוזר קבלן אבן, עוזר אינסטלטור. לא היה מקצוע בבניין שאבא לא שלח אותי ללמוד ולהתנסות – ואני שמח על כך".
"אל תגיד לי שאתה מעדיף לעשות שפכטל על ישיבה בכסא המנכ"ל."
"אני למדתי איך בונים בניין באמת ורק אז הגעתי לשבת במשרד הממוזג. זה עוזר לך להכיר תודה על מה שיש לך בחיים וכמובן, עוזר לך להתמקצע בתחום. כשאני מדבר עם אנשי שטח אף אחד לא יכול לעבוד עליי, ואף אחד לא יכול לעשות עליי סיבוב. לוקח שנייה עד שמבינים שאני יודע בדיוק מה עושים בכל מילימטר בבניין. אז נכון שזה לא היה קל אבל זה הבית ספר הכי טוב בעולם. בעזרת השם גם הילד הבכור שלי ילך במסלול הזה וילמד את העבודה מהשטח לפני שהוא יצטרף אליי למשרדים".
רואה לך בעיניים
מאז שעזב את הפיגומים והתיישב במשרד הספיק בן דוד לקדם את העסק המשפחתי כמה וכמה צעדים קדימה: מדובר בחברה הקבלנית הראשונה בישראל שקיבלה היתר מהוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) לביצוע פרויקט פינוי-בינוי, ומאז היא קידמה עוד מאות רבות של יחידות דיור במתכונת של התחדשות עירונית ושל תמ"א 38. ועדיין, כשבן דוד מדבר על העבודה, הוא מסתכל ללקוחות שלו בגובה העיניים – ואנחנו מתכוונים לזה ברמה מילולית.
"ברוך השם החברה שלנו מצליחה והמשרד שלנו גדל, אבל אני מתעקש להיות עם האנשים כבר משלב ישיבת הדיירים הראשונה שבה צריך להסביר להם לקראת מה הם נכנסים", אומר בן דוד, "צריך להבין שבתחום הזה מדובר לרוב באנשים מבוגרים, שפתאום מתבקשים לעזוב דירה שהם חיו בה עשרות שנים. זה לא פשוט. ברגע שאני יושב עם בנאדם בן 70, מסתכל לו בעיניים ואומר לו 'אבאל'ה, אני איתך' – זה לא כמו בחברה קבלנית ששולחת אותו למלא טפסים מול איזה עורך דין צעיר שהרגע סיים סטאז'. כל העבודה כאן אחרת".
וכאן, מסביר בן דוד, ההתמקצעות של החברה המשפחתית בהתחדשות עירונית באה לביטוי מקסימלי: "כל דייר זה מקרה משל עצמו ולכל אחד צריך לספק פתרונות מיוחדים. לאחד יש בעיה ברישום בעירייה עוד משנות השמונים, אצל השני הוא ירש דירה ולא סיים רישום בטאבו, השלישי מגלה פתאום שיש עיקול על הנכס מלפני שנות דור. זה אולי נשמע שזה לא קשור לבנייה – אבל זאת העבודה האמיתית. בשביל זה יש לנו במשרד עורכי דין ומהנדסים שמתמחים בכל התחום הזה. חלק מאוד משמעותי של העבודה בהתחדשות עירונית קורה הרבה לפני שתוכנית הבנייה מגיעה לוועדה".
"אבל בסופו של דבר אותך שכרו כדי להקים בניין."
"לבנות את הבניין כולם יודעים. זה לא הנושא. העניין זה מי יטפל בך, או בהורים שלך, או בסבא וסבתא שלך, בצורה שתאפשר להם לעבור את התהליך הלא פשוט הזה בצורה הכי טובה. מי יעזור להם לפנות דירה שהם חיו בה כל החיים ויסמוך עליך שהכול יהיה בסדר. אנשים יודעים שעל כל צרה שיש להם הם ימצאו אוזן קשבת. אצלנו לא מחכים 40 דקות בטלפון רק בשביל שיעבירו אותך לשירות לקוחות ויגידו לך שיחזרו אליך תוך שלושה ימי עסקים. אצלנו בקשות חריגות לא עוברות ישיבות דירקטוריון ואישורים של סמנכ"ל כספים. אתה צריך מאיתנו משהו? כולם יודעים איפה המשרד שלי בנתניה, מכירים אותי, מכירים מה עשו ההורים שלי, מכירים את האנשים שמלווים אותם בכל התהליך על בסיס יומיומי".
ולקשר האישי הזה, מדגיש בן דוד, יש גם ערך מוסף מקצועי עצום: "זה מאוד חשוב בשביל התחושה הטובה של הלקוח, אבל שלא תטעה, יש לזה המון משמעות גם מבחינה מקצועית. ברגע שאני יודע לפתור לדייר שלי בעיה תוך 24 שעות, זה אומר שהתהליך מתקדם לפי התוכניות. ובהתחדשות עירונית, שזה תהליך מאוד מורכב לטווח ארוך, לעמוד בלוחות זמנים זה אחד הדברים הכי חשובים, גם לקבלן אבל בעיקר ללקוח".
לא עוזב את העיר
במשך השנים פנו אל בן דוד לא פעם בהצעות לקחת את המומחיות שלו בפרויקטים של התחדשות עירונית ולהביא אותה גם למקומות מחוץ לנתניה. בן דוד הקפיד להודות על ההצעות הנדיבות – אבל דחה אותן בנימוס. "אני לא מחפש לצאת מנתניה, טוב לנו איפה שאנחנו נמצאים. זה גם עניין אידיאולוגי, כי אני רוצה לעשות טוב למקום שבו אני חי ושגידל אותי, אבל יש בזה גם פן מקצועי מובהק".
"הבנייה בנתניה שונה במשהו מבנייה בעיר אחרת?"
"הבנייה היא אותה בנייה אבל כבר אמרתי לך שזה רק חלק קטן מהסיפור. מי שעובד בהתחדשות עירונית חייב להכיר את העיר גם בדרגים של המנגנון. לא בגלל שיעשו לך קומבינה – אלא כדי לדעת מה קורה ואיך להתמודד בצורה מיטבית. לדוגמה, לפני שבועיים התפטרו שני בכירים במנהל ההנדסה בנתניה. אם לא הייתי מהעיר לא הייתי יודע את זה בכלל ואז בעוד שבועיים, שלושה, חודש, כשהייתי צריך לקדם משהו בעירייה, לא היה לי מושג עם מי אני בכלל צריך לדבר. זה אומר להתחיל לחפש את הבנאדם, להסביר לו מי אתה ומה אתה רוצה. כל דבר כזה גורם לאיבוד זמן ובשביל הדיירים שלך, כל עיכוב כזה הוא קריטי".
"אני מבין שאתה הפכת למומחה הכי גדול בתחום ההתחדשות העירונית בנתניה, אבל זה מאוד מגביל את היצע העבודה שלך."
"ברוך השם אין על מה להתלונן. יש לנו תוכניות ל-30 שנה קדימה עד שנסיים לחדש את כל העיר. בסופו של יום אין יותר משמח מלעבור ברחובות שבהם אתה חי ולראות כאן שלט שלך וכאן פרויקט שסיימת ושם מישהו מנופף לך מדירה שבנית. זה עושה טוב בלב לדעת שעשית טוב לאנשים. ואם זכיתי שיהיה לי את השמחה הזו – יש לי כבר סיבה להודות בכל יום לבורא עולם".